Plazmavágás – erről is tanultam az elmúlt hétvégén

Az mlm csapatnak köszönhetően, akikkel már néhány hónapja együtt dolgozok, egészen sok dologról hallhattam már az utóbbi időben. Ilyen volt többek között a plazmavágás is. De ne szaladjunk ennyire előre.

Pár hónappal ezelőtt még a vírus előző hullámának csúcsán jártunk és bár hála a jó égnek, személyesen nem voltam érintett a dologban, mégis rettentően megviselt már lelkileg ez az egész. Az, hogy otthon ülünk, hogy nem történik semmi, minden nap ugyanolyan szürke és borongós, hiába próbálom megtölteni élettel, mozgással, barátokkal, egyszerűen a nagy semmi van. Egy nagyon-nagyon mély árokban éreztem magam, amiből nincs erőm, de valójában kedvem se kimászni. Mert totálisan elönt az érdektelenség és a közöny.

Valahol ebben a lelkiállapotban jött szembe egy olyan álláslehetőség, amit tudok csinálni a fix munkahelyem mellett is, mégis egy kis plusz jövedelem, de ami ennél is fontosabb: új impulzusok melegágya. Szóval nem agyaltam túl a dolgot, hanem egyből beleugrottam. Egy mlm-es, szóval multi-level marketinges pozícióról van szó, amibe az egyik volt gimis osztálytársam szervezett be. Alapvetően azt gondoltam, hogy én nem hiszek az ilyesmiben és nem lehet bepalizni semmivel. Ennek ellenére most annyira boldogan vetettem bele magamat ebbe az egészbe, mert az új társaság lehetősége már önmagában annyira felvillanyozott, mint hosszú idő óta semmi más.

Be is váltotta a rendszer a hozzá fűzött reményeket, legalábbis eddig. Rengeteg új arcot ismerhettem meg, eleinte persze csak online, de most már személyesen is. Ez valami mérhetetlen boldogsággal tölt el és tulajdonképpen ennek köszönhetem azt, hogy újra belendültem és lelkes vagyok a mindennapokban.

Meg hát ahogyan ez lenni szokott, az első jó idő beköszöntével meg is tartottuk az első közös sütögetést. Egy ilyen alkalommal azért jóval kötetlenebb módon lehet beszélgetni egymással, mint ahogyan mondjuk egy munkahelyen ez összejöhet. Ennek köszönhetően kalandoztunk el egészen az acélok és a plazmavágás világáig.

Az egyik munkatársamnak a házi bütyköléséhez szüksége lett volna arra, hogy szépen méretre vágjanak neki elég komoly acél lemezeket. Igen ám, de ez azért nem annyira egyszerű művelet egy bizonyos lemezvastagság felett. Pláne, hogyha a vágási felületre és pontosságra vonatkozólag elég szigorú előírásaink vannak. Így alakult úgy a történet, hogy Balázs még időben rátalált az acelpartner.hu weboldalra, ahol bizony pontosan az ilyan nagyobb vastagságú lemezek precíz vágásával foglalkoznak már hosszú évek óta.

Ezen a kerti partin egyből kaptam egy kis gyorstalpalót acélokból és a plazmavágásból, de minden ilyen információ megtalálható részletesen is a cég weboldalán. Szóval, hogyha az én most következő beszámolóm nem lesz kielégítő a számotokra, akkor azt tanácsolom, hogy látogassatok el inkább az acelpartner.hu-ra, mert ott biztosan nem lesz félregépelés a fontos dolgokat illetően.

Az acélok precíziós vágására többféle lehetőség van. Az ideális megoldást annak fényében lehet, vagy érdemes kiválasztani, hogy tudjuk a lemezvastagságot, a szükséges vágási minőséget, hogy milyen felületet szeretnénk utána kapni, hogy milyen vetemedés fér még bele és persze, a piszkos anyagiak is fontosak. Ezek függvényében általában négy eljárás jöhet szóba.

A lézervágás rendkívül pontos vágást tud biztosítani és a vágási felület is nagyon tiszta marad. Az utóbbi években pedig egyre rohamosabban fejlődik ez a technika és még inkább pontos eredményeket lehet vele elérni rövid idő alatt. Azonban a lézer energiája csak egy bizonyos anyagvastagságig elég, utána már annyi plusz energiára lenne szükség az acél megolvasztásához, hogy egyszerűen nem éri meg ezzel foglalkozni.

Mégpedig azért nem, mert az elektromos áram energiáját egy pontba koncentrálva sokkal gazdaságosabban lehet elérni ezt a teljesítményt. Ezért a vastagabb lemezek esetében kerül elő a plazmavágás, mint opció. Ez az, amiben az acelpartner.hu csapata igazán profi módon tud segíteni. Ezzel is indítanak az oldalukon, hogy ez az, amivel 1999 óta foglalkoznak és folyamatosan fejlesztik a szükséges gépparkjukat azért, hogy ők legyenek a legjobbak. A X. kerületi telephelyükön 3-60 mm vastagságú lemezeket tudnak vágni, ami pedig a táblák méretét illeti, 3000 x 12 000 mm a maximális táblaméret, amit meg tudnak munkálni.

A plazmavágás akkor jó opció, ha az ár-érték arányt nézem, hogyha fontos, hogy az anyag a lehető legkisebb mértékben vetemedjen és a vágás pontos legyen, az utána maradó vágási felülettel egyetemben. Ha viszont ennél megengedőbbek vagyunk a kapott minőséget illetően, mert nincs szükség ennyire precíz végeredményre, akkor van ennél kedvezőbb megoldás is. Szerencsére ezt is megoldják nekünk ott, egy helyen.

Ezt a másik opciót lángvágásnak nevezik és pontosan arról van szó, ami a nevében is van. Egy jól koncentrált lánggal szépen körbevágják az adott lemezt a kért kontúrral. Ez az eljárás amellett, hogy általában kedvezőbb, sokkal nagyobb tartományban tudja megvágni a lemezeket, mint a plazma. A honlapon azt lehet olvasni, hogy 5-től egészen 280 mm vastagságig képesek ezzel a módszerrel átvágni az acéllemezeket. És ha visszagondolok azokra a filmekre, amik a “Nagy Alma” felhőkarcolóinak megépülésekor forogtak, akkor el is tudom képzelni, hiszen ott hányszor lehetett ilyen jeleneteket látni. Szóval a lángvágás egészen nagy tartományban ad lehetőséget a vastagságot illetően. A megmunkálható táblaméret ebben az esetben 4000 x 13 000 mm. Azonban, ahogyan az lenni szokott, itt is van az éremnek másik oldala. Persze nem kell nagy tragédiára gondolni, csak annyi, hogy mivel ezt a lángot kevésbé lehet egyetlen pontba koncentrálni, mint a plazmát, ezért itt a vágás környezetében lévő anyag másképp fog reagálni. Jobban vetemedhet, vagy a hőkezelés hatására akár az anyagszerkezetben is végbe mehetnek bizonyos változások.

Ezeken kívül még van az ún. vizes vágás, azonban a cégnél a plazmavágással és a lángvágással foglalkoznak. Az, hogy egy konkrét esetben melyik a legjobb választás, a már korábban is említett tényezők függvénye. Szerintem már akkor is lehetett érezni, hogy ezt nem lehet csak úgy találomra bemondani és persze nem is érdemes, hiszen a pénztárcánk bánja. Azonban az acelpartner.hu-nál természetesen az ideális eljárás kiválasztásában is kaphatunk segítséget, elvégere ők azok, akik értenek hozzá, mi csak azt tudjuk, hogy milyen végeredményre volna szükség.

Tehát ha nem is tudjuk pontosan, hogy plazmavágás, vagy lángvágás legyen a megoldás, akkor se ijedjünk meg. Egyszerűen csak fel kell őket keresni az elérhetőségeik valamelyikén és már jön is a segítség és hát honnan máshonnan lehetne hitelesebb, ha nem azok szájából, akik már évtizedek óta ezzel foglalkoznak?!

Nem gondoltam volna, hogy a plazmavágás ilyen érdekes dolog, vagy úgy egyáltalán a fémek megmunkálása. De ez a hétvégi sütögetés még ezt is megmutatta nekem. Na persze voltak más témák is, de azok már az elején is közelebb álltak hozzám. Amiben viszont ez ismét megerősített az az, hogy mindig nyitottnak kell lenni az újdonságokra, mert sosem tudhatjuk mikor dob olyasmit az élet, ami igazán érdekes, vagy akár hasznos is lehet a számunkra.

Profit