Mindent a napelem méretéről

Sokszor bizony felmerül a kérdés, hogy vajon egy napelem mérete mekkora lehet? Vajon kérhetünk személyre szabott méretet, vagy legalábbis mitől függ a napelem mérte? Vajon, elég-e a tetőnk mérete? Vagy az egészet elfoglalja majd a napelem? Vagy esetleg csak egy kis részét? Hogy fog az majd kinézni? Mi van, ha az egész szomszédság majd a mi házunkon fog röhögni? De mi van, ha a tetőszerkezetünk majd nem bírja el, és le fog esni?

napelem mérete

Na de akkor szépen sorjában, ugyanis a napelem kapcsán is kialakultak bizonyos tévhitek.

Sokan azt hiszik, hogy minél nagyobb napelemet vásárolunk, az annál jobb, mivel a plusz termelésből akár egy kis plusz pénzre lehet szert tenni. De ez nem így van! Vagy legalábbis nem ilyen egyszerű, ha plusz energiát termelünk, és azt el szeretnénk adni, azután ugyanúgy adózni kell, ezt nem lehet megúszni. Aztán engedélyekre is szükség van és ügyintézéssel is jár. Ezzel senki sem fog meggazdagodni! A szolgáltató pedig ráadásul csak csökkentett árat fizethet a termelésért. Így tehát érdemes pontosan annyi napelemet tervezni, amivel le tudjuk nullázni a villanyszámlát, így nem kell többet fizetni a napelemért sem, és így térül meg a leghamarabb.

A lenullázott villanyszámla pedig nagy biztonság, hiszen ha esetleg elveszted az állásod az átlagos havi kiadások ezen részével legalább nem kell számolj. Hiszen mi az amit minden ember fizet és a legalapabb dolog? Élelem és fogyasztás. Így hát egyáltalán nem mindegy, hogy ezek mennyibe kerülnek.

Viszont, ha napelemet tervezünk vásárolni, mivel ez akár több évtizedre is kihatással lehet, érdemes elgondolkodni, hogy a jövőben tervezünk-e egyéb energetikai beruházásokat? Például légkondicionálót, vagy tűzhelyet? Mert ezek mind plusz energiát igényelnek! Van aki szerint csak a jelenlegi helyzethez kell igazítani a napelemet, de ez badarság! Ha komolyan szándékunkban áll, hogy mondjuk nyáron, vagy jövő nyáron légkondit szeretnénk felszerelni, akkor hagyjunk annak is egy kicsi helyet! Mert ez még nem kötelez semmire, csak ad egy esélyt a még jobb életszínvonalra a jövőben. Ráadásul általában akik tényleg terveznek ilyesfajta bővítéseket, azok általában a jövőben meg is valósítják azokat.

Én sohasem gondoltam volna, hogy az mlm-nél dolgozva, máris ilyen rövid idő alatt össze tudom gyűjteni a pénzt napelemre! De én nem bántam meg, hogy erre fordítottam a pénzt. 10 év múlva meg fog ez térülni, és a feleségem meg a gyerekem nagyon hálás lesz majd érte!

Profit