A hetedik napon megpihentem

Általában a vasárnap az egyetlen nap, amikor van egy kis időm pihenni: egyébként egész héten órákra rohangálok, dolgozatokat javítok, aztán pár perc késéssel beesek egy értekezletre is, nehogy véletlenül egyszerű legyen az élet.

Az előzetes óvaintésekkel ellentétben, meglehetősen szeretem egyébként a tanítást: rendkívüli örömmel és egyfajta büszkeséggel tölt el, amikor azt látom, hogy egy-egy diákomnak adott valamit az aznapi tananyag. Vagy nem is feltétlen a tankönyv valamely szeglete, hanem egy ártatlan gondolat, amely véletlen pont jó időben, és jó helyen ért el hozzájuk.

Persze, ezt a legnehezebb megállapítani: nagyon ritkán állítanak meg órák után azzal, hogy mekkora hatással volt rájuk pl. Pilinszky egyik verse, de azért néha látom a szemükben a ragyogást, vagy legalábbis látni vélem. Próbálom őket arra buzdítani, hogy ne ésszel közelítsenek a művészet, vagy az irodalom remekeihez, hanem vonatkoztassanak el mindentől, amitől csak lehet: a családi relációktól, az anyagi hátterüktől, a barátoktól és szerelmektől, legfőképp pedig a saját magukról vallott gondolataiktól.

Ahogyan ugyanis egy gyógyszer sem hat feltétlenül jótékonyan, hogyha már más szer is dolgozik a szervezetünkben, úgy a művészet sem tud igazán hatékony és gyógyító lenni, hogyha negatív előfeltevések terhelnek bennünket.

Talán azokat a tanulókat a legnehezebb elfogadni, akik egyáltalán nem nyitottak a humán beállítódásra: egyszerűen nem tudok számukra olyan művet mutatni, amely bármilyen formában, bármilyen úton is megragadhatná őket, így nem is mindig próbálkozom. Azért néha én is elfáradok.

Előző hét vasárnap, úgy döntöttem, hogy nem foglalkozom semmivel: mellőzöm a szellemi tevékenységet legalább 24 óráig. Sokáig aludtam (reggel fél 9ig), elhúztam a függönyöket, elindítottam valami idióta, agyromboló műsort a TV-ben, és reménykedtem abban, hogy az égvilágon senki nem fogja háborgatni a lelki békémet, vagy az ajtómat.

Pár órányi semmittevés után halk kopogásra lettem figyelmes: éppen nyomozós sorozatot néztem, szóval nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget a frissen hallott zajnak. Megmozdulni meg végképp nem akartam.

A zörej azonban egyre hangosabb lett, így nem volt mit tenni: valahogyan ki kellett hámoznom magam abból a takarókupacból.

Az ajtóban egy kedves úriember fogadott. El is szégyelltem magam, hogy ilyen alantas külsővel mutatkoztam előtte, konkrétan a pizsamán kívül nem volt rajtam semmi.

Persze, ő korántsem udvarlási célokkal érkezett meg hozzám: a “legújabb” fogyasztószert szerette volna nekem értékesíteni. Hosszasan beszélt a termék előnyeiről, és fáradhatatlanul ecsetelte, hogy neki mennyire bevált a szer, illetve, hogy igazából ő maga is amiatt “néz ki így”.

Sajnos, nem voltam vele túl udvarias: egy közepesen határozott mozdulattal rácsuktam az ajtót, és vissza is mentem a cseppet sem unalmas műsoromhoz.

Ez a gesztusom valószínűleg megbolygathatta az univerzum rendjét, mivel – pár perc múlva – a konyhai csapból, illetve a radiátorból is elkezdett csöpögni a víz. Néhány óráig úgy tettem, mintha semmit nem észleltem volna a problémából: kiválóan elvoltam a csöpögő hangok háttérzajával.

Hirtelen azonban úgy döntöttem, hogy ez így nem mehet tovább: muszáj leszek segítséget hívni, hacsak nem szeretném, hogy nagyobb kálvária alakuljon ki.

Tanácstalanságomban azt írtam be a keresőbe, hogy “víz fűtésszerelő“, és reménykedtem abban, hogy mielőbb rátalálok a legprofibb segítségre. Pár perc reményteli kutakodás után ráakadtam a topvizgazfutesszerelo.hu nevű oldalra, amely több szempontból is felkeltette az érdeklődésemet.

A főoldal egyik első rubrikájából azonnal kiderült számomra, hogy egyaránt foglalkoznak víz-, gáz, és fűtésszereléssel, ráadásul nem csupán a főváros határain belül, hanem egész Pest megyében.

Ezek szerint létezhet olyan, aki víz-és fűtésszerelő is egyben.

Mindezek miatt, jól átláthatóan fel van tüntetve, hogy pontosan milyen természetű meghibásodásokkal lehet, és érdemes őket keresni.

Elsőként a vízszerelésről olvashatunk: ide olyan tevékenységek tartoznak, mint a különféle vízcsövek-és vízvezetékek megjavítása, a csaptelepek és szaniterek beépítése, valamint az esetleges csőtörések rejtélyeinek felderítése.

A második részletezett kategória a gázszerelésé: ezt a szolgáltatást főleg akkor tanácsos igénybe venni, hogyha valamiért ki kell cserélni a gázórát, vagy pedig szeretnénk, hogyha pl. újonnan vásárolt gázkészülékünk a lehető legszakszerűbben kerülne bekötésre.

A harmadik pedig a fűtésszerelés “csoportja”, amely a fűtésrendszerek kiépítését, valamint átalakítását foglalja magában.

Ez persze még nem minden: a topvizgazfutesszerelo.hu csapatának tudása nem merül ki ennyiben.

Akkor is bátran kereshetjük őket, hogyha duguláselhárításra van szükségünk, vagy pedig éppen valamilyen súlyosabb csőtöréssel küzdünk.

Hogy a csatornázást ne is említsem: legyen szó akár szennyvíz-, akár esővíz-elvezető-, akár légcsatornáról, bármelyik esetben számíthatunk a segítségükre.

Külön kivehetően fel van tüntetve az oldalon, hogy hogyan és mikor lehet őket keresni: a fentebb felsorolt problémák valamelyike esetén akár két telefonszámon is hívhatjuk őket, a hét bármely napján, vagy akár visszahívást is kérhetünk tőlük, hogyha kitöltünk egy adatlapot.

Ha már felkerestük őket, voltaképpen már minden olajozottan működik: a topvizgazfutesszerelo.hu csapata megérkezik hozzánk az előre egyeztetett időben, és mihamarabb próbálják feltárni az adott probléma okát.

A legtöbb esetben, rövid idő alatt meg tudják oldani, bármi is legyen a gond, de előfordulhat, hogy valamilyen speciális alkatrészre van szükség a maximális hibaelhárításhoz.

Ekkor sem kell csüggedni: a profi csapat ekkor általában egy új időpontot ad számunkra (ameddig biztosan beszerzik a szükséges alkatrészt), és a probléma szintúgy megoldásra kerül.

A sokszínűség mellett a weblap főoldala rendelkezik még két, igencsak szimpatikus rubrikával: szintén ki van emelve, hogy a topvizgazfutesszerelo.hu csapata számára meglehetősen fontos a bizalom kialakítása az adott ügyféllel.

Ráadásul, az elvégzett munkájukra akár több évre meghosszabítható garanciát vállalnak: nem, mintha erre olyan nagy szükségük volna, hiszen a sokéves szakmai tapasztalattal rendelkező szerelő gárdájuk csakis kizárólag minőségi eszközökkel dolgozik.

Mindezek alapján rendkívül megnyerőnek és meggyőzőnek találtam a topvizgazfutesszerelo.hu arculatát, szóval az ő segítségükhöz folyamodtam, amikor az a bizonyos, csöpögős eset történt.

Minden úgy történt tulajdonképpen, ahogyan az oldalon le volt írva: a megbeszélt időpontban kiérkeztek hozzám, és azonnal neki is láttak, hogy felkutassák a baj forrását. 1-2 órán belül helyre is állt a “világbéke” a lakásban: sem a konyhai csap, sem pedig a radiátor nem csöpögött többé, a vezetékek mondhatni jobbak lettek, mint új korukban.

Meg is köszöntem nagyon a víz fűtésszerelőknek, hogy ilyen gyorsan és ilyen profin meg tudtak szabadítani a kellemetlenségtől, és végre visszafekhettem a kanapéra, hogy befejezzem a sorozatot, amit valójában el se kezdtem nézni, mert vagy a házaló ügynök zökkentett ki, vagy pedig a vízvezetékekben támadt hirtelen viselkedési zavar.

Érdekes tapasztalat volt ez a pihenésre szánt nap: bármennyire is fáradoztam azon, hogy az agyam szellemi tevékenységért felelős részét egy kicsit nyugalomba helyezzem, nem igazán sikerült. A házaló és a topvizgazfutesszerelo.hu csapatának látogatása után ugyanis rájöttem, hogy miként tehetném szerethetőbbé az irodalmat, a művészetet azon diákok számára, akik majdhogynem hallani sem akarnak egyikről sem.

A szerelők is csak úgy voltak igazán segítségemre, amikor már pontosan tudták, hogy miben kell segíteni: ebből egyértelműen következik, hogy nem azt kell megtudnom, mit nem szeretnek, hanem azt, hogy mit szeretnek a tanulók, mi érdekli őket.

Ha azt mondják, hogy kizárólag a videójátékok, majd keresek egy művet, amely a virtuális világ rejtelmeiről és ártalmáról szól.

Profit