Függőségi probléma a családban – hová forduljunk?

Úgy gondolom, hogy remekül tudok bánni az emberekkel, mindig is hatással tudtam lenni rájuk, amihez hozzájárul, hogy kiváló a kommunikációs készségem és tényleg őszintén kíváncsi vagyok másokra, szeretm hallgatni a történeteiket. Emiatt is határoztam úgy, hogy marketinggel szeretnék foglalkozni, és ennek köszönhetően foglalkozom multi-level marketinggel már hosszú évek óta, és nagyon sikeres pályát tudhatok magam mögött.

Miután az emberekkel való kommunikációra mindig is az egyik legnagyobb erősségemként tekintettem, borzasztó rosszul érintett, amikor tavaly rájöttem, hogy a férjem alkoholproblémákkal küzd, és ezt már hosszú ideje titkolta előttem. Én magam nem is tudtam, hogy iszik, hiszen csak alkalomadtán láttam alkoholt fogyasztani. Ő maga vallotta be, hogy ez neki problémát jelent; úgy érezte, minden nap szüksége van valamennyire ahhoz, hogy működni tudjon, és felismerte, hogy ez így nincs rendjén.

Nyilván megrázó volt hallani, hogy egy ilyen komoly problémával küzd, és én erről mit sem tudtam. Ezzel együtt természetesen mellette álltam, és rögtön beleástam magam abba, mi lehet a megfelelő megoldás. Azonnal utánajártam, hol található a legjobb addiktológiai magánrendelés Budapest környékén, hiszen az első gondolatom az volt, hogy a legmegfelelőbb ezt ilyen módon kezelni. Találtam is egy remek szakembert, és a férjem majdnem egy éven keresztül járt a budapesti addiktológiai magánrendelésére. Ennek eredményeként pedig hamarosan jobban is lett, és tényleg hatásosnak bizonyult a kezelés.

Idővel a kezelésekre már nem járt, és így is minden remekül ment, egészen addig, amíg a munkahelyén történ leépítések miatt múlt hónapban elveszítette az állását. Ez egy olyan helyzetbe sodorta őt, aminek következtében kicsúszott a talaj a lába alól, újra inni kezdett; és ezúttal már én is láttam, hogy segítségre van szükség, méghozzá minél hamarabb, mert a korábbinál is rosszabb volt a helyzet.

Úgy éreztem, valami igazán hatásos, és hosszú távú eredményeket hozó kezelésre van szükség, ezért eszembe jutott, hogy az addiktológiai magánrendelés helyett, kipróbálhatnánk egy csoportos kezelést Budapest környékén. Így találtam rá a Családi Felépülési Központra, amely a Minnestota-modell alkalmazásával egy 28 napos felépülési programot kínál a függőségben szenvedő betegek számára.

addiktológiai magánrendelés budapest

Ez egy bentlakásos program, amely során napi háromszori étkezést és sétákat biztosítanak, hetente egyszer pedig kirándulást szerveznek a Balaton-felvidéken. A Központ által kínált felépülési program alapja, hogy a függőséget mint betegséget kezeli, amely ugyan krónikus és gyógythatatlan, megfelelő kezeléssel azonban élethosszig tünetmentessé tehető. Célja, hogy a résztvevők számára egyértelművé tegyék a problémáik gyökerét, és a megoldásukhoz szükséges ismerettel, eszközökkel ruházzák fel őket, amelyek segítségével a program végeztével is sikerrel tudják venni a további akadályokat életükben.

Szerencsére a program végeztével sem hagyják magukra a felépülőket, hiszen ingyenes utógondozást biztosítanak nekik, azon kívül hogy rendszeresen bizonyos “felépülő-napot” szerveznek, ahová meghívást kapnak, és ennek keretében felelevenítik a program során tanultakat. A kezelés végeztével a sorstársi kapcsolatok felismerésével is gazdagohatnak a felépülők, így kevésbé érezhetik magukat magányosnak helyzetükben.

Ezt segítik továbbá a hozzátartozók számára tartott pszichoedukációs előadások, amelyek a hétvégi látogatásokkor kerülnek megrendezésre, és könnyebbé teszik a családtagoknak a felépülőhöz való viszonyát azáltal, hogy jobban megismertetik velük a függőségi helyzet és a lehetséges kiutak mibenlétét.

Úgy gondolom, hogy ez a program igazán átfogó, és sok mindenre kiterjed, ennélfogva talán a leghatékonyabb módja lehet a függőségből való felépülésnek. Szívből remélem, hogy a férjemnek is segítséget nyújthat.

Profit