A napelem rendszer megtérülő beruházásnak számít

Az MLM, tehát a multi-level marketing egy értékesítési vállalkozás-forma, amellyel néhány éve ismerkedtem meg, amikor Zsófi, az egyik nagyon jó barátnőm beindította az ilyen módon működő cégét. Zsófi kiváló gazdasági szakember, így minden pénzügyi kérdéssel hozzá fordulok, megbízok a véleményében.

A férjem múlthónapban hallott a napelem pályázatokról, és kitalálta, hogy élnünk kellene ezzel a lehetőséggel. A férjem elmondása szerint a napelem rendszer költségei 8-10 éven belül megtérülnek, tehát ezek a napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás. Feltétel nélkül hiszek a férjem szavaiban, azonban gazdasági kérdésben mégis biztosabbnak láttam, ha Zsófinak a véleményét is kikérem.

Zsófi a kérésemre beleásta magát a napelem pályázatok témakörébe, majd a következő találkozásunkkor közölte velem, hogy valóban ezek azok a napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás. A fotovoltaikus rendszerek nem csak a károsanyag-kibocsátás mértékét csökkentik, hanem megtérülő beruházást is jelentenek a magyar családok, vállalkozások, sőt akár városok számára is. A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, és nem csak annyit, amennyire a háztartásokban szükség van. A pluszba termelt áram a hálózatra töltődik, amiért a szolgáltató fizetni fog. Tehát a napelemekkel rendelkező személyek is energiatermelővé válnak, amivel pénzt lehet keresni, illetve a havi villanyszámláktól meg lehet ezáltal szabadulni. Tehát Zsófi véleménye szerint is le kell csapni erre a lehetőségre, sőt azt mondta, hogy köszönetet kell mondania a férjemnek, mivel eddig nem tudott erről a lehetőségről, viszont most ő is beadja a pályázatot.

A napelem rendszerek megfelelő, igényes kialakítása lényeges ahhoz, hogy a beruházás valóban megtérülő legyen, hiszen ha egy-két éven belül tönkremegy a berendezés, akkor biztosan nem hozza vissza az árát. Ahhoz, hogy még az unokáink is a pályázat segítségével felszerelt napelemmel termeljék az energiát, jó minőségű napelemekre van szükség. A férjem szerint a Sharp termékei a legmegfelelőbbek, mivel azoknak elképesztően szigorú minőségbiztosítási ellenőrzéseken kell átmenniük, mielőtt piacra dobják őket. A gyártó annyira bízik termékeiben, hogy 25 éves teljesítménygaranciát vállal rájuk, ami azt jelenti, hogy a napelemeknek 25 év múlva is minimum 80%-os teljesítménnyel kell működniük.

A pályázatról jó tudni, hogy a lakossági energiahatékonysági hitelprogram által 0%-os hitelből lehet megvásárolni a saját napelem rendszeredet. A minimum 500 ezer, maximum 10 millió forint közötti hitel nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre, fűtésrendszerek korszerűsítésére és nyílászárók cseréjére is. A keretösszeg 105,2 milliárd forint, aminek maximum a felét a társasházak és a lakásszövetkezetek kapják meg.

A pályázatnak egyértelmű, hogy vannak feltételei is, azonban ezek nem teljesíthetetlenek. A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelhez szükség van 10% saját forrásra, ami lássuk be, hogy nem olyan nagy elvárás. Emellett a futamidő is nagyon kedvező, mivel húsz éven belül kell visszafizetni a kölcsönkapott pénzt.

Zsófi, a férjem és az internetes oldal, ahol tájékozódtam a pályázatról meggyőztek, hogy valóban kell pályáznunk, mivel nagyon megérné a napelem rendszert kiépíteni a tetőre.

Profit