Másodállás a szebb jövő érdekében

Nemrég gondolkoztam rajta, hogy másodállást kellene vállalnom, mert szeretném elérni, hogy önellátó háztartásom legyen. Olyan munkát szerettem volna, ami nem igényel olyan nagyon sok időt, hiszen van egy főállásom. Illetve olyat, amit még esetleg itthonról is tudok végezni, hogy azért ne szaladjak egyik helyről a másikra. Így jött az ötlet, hogy kipróbálnám az úgynevezett MLM munkák valamelyikét… Hát őszintén szólva elég szkeptikus voltam vele, hiszen szerintem ez egy olyan munka, ami nem való mindenkinek. És nem voltam benne biztos, hogy nekem menne-e. De úgy gondoltam, hogy egy próbát megér.

Mivel mióta az eszemet tudom az volt a célom, hogy sikerüljön egy nagyjából tényleg önellátó háztartást kialakítani, így hajlandó voltam tehát egyszerre két munkahelyet vállalni. Aztán megtaláltam a napenergia plusz programot, ami egyfajta támogatás a napelemes rendszerekre. Nagyon megörültem neki, így bővebben utána is olvastam a weboldalon. A napenergia plusz pályázat egy vissza nem térítendő támogatásra ad lehetőséget. Várhatóan 15.160 háztartás számára fogja lehetővé tenni, hogy napelemeket telepítsenek a háztetőre vagy az udvarra és nem kell akkora pluszköltséggel így kalkulálni. Ha így belegondolok, akkor ez a szám elég soknak tűnik, de azért nem szeretnék lecsúszni róla, így amikor láttam, hogy van lehetőség ajánlat kérésére, ezt gyorsan meg is tettem. Az ajánlatkéréssel meg tudhatom, hogy van-e valami gátja annak, hogy napelemeket telepítsenek az otthonomba. Szerintem ez nagyon jó, hiszen így még időben megejthetem az esetleges változtatásokat, ha úgy adódna. Keret már van rá.

A támogatás maximális összege pedig 5 millió forint, amihez persze szükség van azért önerőre is. A napenergia plusz pályázat a rendszer költségeinek akár a 66%-át is fedezheti, ami eléggé szuperül hangzik. Igyekszem minden hónapban bizonyos összeget félretenni, hogy felkészüljek a váratlan helyzetekre is vagy egy esetleges nagyobb kiadásra. Így el is gondolkodtam rajta, hogy vajon szükséges-e másodállást vállalnom, de igazából szeretek biztosra menni.

Arról is találtam információt, hogy a hibrid napelem rendszer lenne a legjobb megoldás, ugyanis ez megoldást jelent arra, hogy a túltermelés ne jelentsen előnytelen továbbértékesítést. Ez a rendszer, amit most támogatnak a megtermelt energiát akkumulátorokra tölti és éjszaka ezt az energiát fel lehet használni, így nem szükséges megvenni a szolgáltatótól. És ugye említettem, hogy szeretnék egy önellátó háztartást létrehozni, így fel tudnék készülni a váratlan eseményekre, amiktől függetlenedhetek. Számomra ez az egyik legfontosabb tényező.

A napelemek telepítése bárhol lehetséges, ahol a fizikai tér megengedi így még a sorházak, ikerházak is pályázhatnak. A jelentkezés előtt még visszahívásra is van lehetőség, ami pedig jó lehet, ha esetleg valami kérdés maradna még a fejemben. Én szeretek minél több információt szerezni mindenről, így az oldalt elég alaposan átböngésztem. A napenergia plusz pályázatra elég egyszerűen lehet jelentkezni is. A honlapon csak egy űrlapot kell kitölteni, amihez csak pár adat szükséges.

Úgy döntöttem tehát, hogy mindenesetre megpróbálom ezt az MLM-es munkát, hiszen sosem lehet tudni, hogy erre születtem-e… De talán a napenergia plusz pályázat támogatása miatt lehet nem is lesz szükségem olyan sok megtakarítás elégetésére! Ennek örülnék a legjobban.

Profit