Ajánlhatok egy jó könyvet iskolába készülő gyerekeknek?

Ajánlás. Tulajdonképpen ez a multi-level marketing alapja. Az mlm ötlete onnan ered, hogy egy elégedett vásárló általában továbbajánlja rokonai, ismerősei, barátai számára a jól bevált termékeket. Így az elégedett vásárló is részt vesz az értékesítésben azáltal, hogy közvetlen módon továbbajánlotta a terméket. Sokan sajnos az ajánlás helyett inkább ránk akarják tukmálni a termékeket. Talán ez is az oka annak, hogy az mlm-ről elég szélsőséges vélemények vannak. Van, aki dicséri és szívesen válik a részévé. Vannak, azonban olyanok is, akik bizalmatlanabbak és nem is szívesen vágnának bele, de a termékeket is emiatt elvből elítélik. Pedig lehet, hogy a termék egyébként tényleg nagyon jó, csak az illető módszere nem a leghatékonyabb.

Személy szerint nekem nincs bajom az mlm-mel. Nagyon sok jó dolgot lehet megismerni ilyen ajánlások révén. Ugyanakkor nem jár kötelezettségekkel, bármikor mondhatunk nemet, de én szeretem mindennek megadni az esélyt és aztán dönteni. Persze az mlm tukmálós képviselői nekem se a szívem csücskei, de próbálok elvonatkoztatni tőlük, és a rendszer előnyeire koncentrálni.

A mai gyerekek mások. Más igények, más motivációk

Nem feltétlenül mondanám mlm-nek, de egy ajánlás révén jutottam el egy oldalra, ahol megismerkedhettem az iskola előkészítő feladatok hasznosságával. Az egyik kolléganőmmel beszélgettünk arról, hogy azt vettük észre a családunkban is, hogy a mai gyerekek nehezebben akarnak elkezdeni beszélni. Sokkal nehezebb őket lekötni és motiválni is. Ekkor hozta szóba a másik kolléganőnk, hogy ők otthon találtak erre egy megoldást. A https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php oldalán találtak ezekre a problémákra gyógyírt. Az oldal és az ott megvásárolható könyvek is Szabó Szilvia nevéhez fűződnek, aki mesterlogopédus, gyógypedagógus és
köznevelési szakértő. Olyan területeken jártas, mint a nyelvi késés megkésett beszédfejlődés/terápia, beszédindítás, diszlexia prevenció és reedukáció, valamint artikulációs terápia, iskola-előkészítés, grafomotoros fejlesztés.

Látogatás könyvek – a gyekekek az “utazás” közben fejlődnek

A kolléganőm elmesélte, hogy az általa írt könyvek segítettek nekik nagyon sokat. A nagyobbik gyermeknek a Látogatás a tudás birodalmába könyvsorozatot vette meg. Ez könyv, a benne található iskola előkészítő feladatok megoldása révén kialakítja azokat a készségeket, képességeket, amelyek az iskolaérettséghez, illetve az iskolakezdéshez szükségesek. A feladatok fokozatosan nehezednek, de a gyermek egyéni képességeit figyelembe véve lehet a sorrendet variálni.

Miutána a nagyobbik gyermekénél igazán elégedett volt a könyvvel és annak hatásaival, ezért úgy döntött a kisebbiknek is megvásárolja valamelyiket. Úgyhogy a Látogatás a tudás birodalmába mellett, most már a Pöttöm Park könyvsorozat is megtalálható a könyvespolcukon. Ez a könyv elsősorban a beszédébresztésben, a beszédindításban segít. A beszéltetős, beszélgetős, játékos feladatok révén, a gyerekek szórakoztató módon bővíthetik a szókincsüket.

Mese vagy beszélgetés?

Ezek után elgondolkoztam, hogy ezek a könyvek vajon miben másak egy mesekönyvtől. Jobbak-e? Ha igen, akkor miért és miben jobbak? A Pöttöm Park második részének leírásánál, a szerző egy cikket is megoszt velünk, hogy a kutatások milyen eredménnyel zárultak ebben a témában. A beszélgetés hatékonyabb, mint a meseolvasás. Gondoljunk csak bele, hogy a meseolvasás egyirányú kommunikáció, ahol a gyermek passzív félként, csak hallgat. Míg a beszélgetés fejleszti a gyermekek szociális és kognitív képességeit, ilyenkor a gyerekek többek között kifigyelik a beszéd ritmusát. A hanglejtéssel, mimikákkal, gesztusokkal pedig kapnak egy képet a körülöttük lévő világról. A beszélgetésben, beszéltetésben tud segítséget nyújtani a Pöttöm Park is.

Sok pozitív tapasztalatról számolt be a kolléganőm is. Mindkét gyermekénél észrevette, hogy milyen sokat ügyesedtek és a gyerekek is szívesen lapozgatják a könyveket, élvezik a feladatokat.

Nekem ugyan még nincsen saját gyermekem, de jó tudni, hogy vannak ilyen oldalak, illetve ilyen könyvek. Valószínüleg én is használni fogom ezeket az előkészítő, játékosan tanuló könyveket, hiszen nem mindegy, hogy milyen szintről indul a gyermekünk és az sem, hogyan teljesít majd az iskolában, illetve emiatt milyen tapasztalatai lesznek.

Profit