Játék a pénzzel és a karton nyomtatással

Az iskolában, ahol tanítok, minden évben sor kerül a Pénz7 nevű programra. Ilyenkor több napon keresztül mindenfajta interaktív projektekkel és játékokkal igyekszünk felkészíteni a srácokat a valós élet pénzügyi kihívásaira. Próbálunk segíteni nekik, hogy megértsék a pénzkezelés alapelveit és készségeket szerezzenek a jövőbeli sikeres pénzügyi döntéseikhez.

Sziporkázó tanerő

A készen vett tartalmak és eszközök helyett szeretjük általában magunk kitalálni és megalkotni egy-egy ilyen esemény hozzávalóit. Hála az égnek, szuper tanári gárda tagja vagyok, ebben a projekt előkészítésére tartott értekezletünk is megerősített, a lelkes kollégák csak úgy ontották a jobbnál jobb és kreatív ötleteket. A kiindulópontunk az volt, hogy az iskola raktárában felhalmozódott rengeteg – egyébként jó állapotban lévő, de ki nem használt – kartondobozoknak adunk új életet, így áldozunk a gazdaságosság és a környezettudatosság oltárán is. Saját, egyedi játékokat terveztünk kartondobozra nyomtatással. Nem volt hátra más, mint ezek fizikai megvalósítása, ebben pedig a Color Nyomda segített bennünket a karton nyomtatás technikájával.

Oktatójátékok karton nyomtatással

A karton nyomtatás egyszerű és kiváló eszköz a pénzügyi tudatosság magyarázatánál gyerekek számára. Az eredmény nem csupán szórakoztató és okosító, hanem kreatív módon használja fel a karton csomagolóanyagot, ami egyébként alighanem hulladékként végezte volna. Sorolom, mi mindennel készültünk, hátha másnak is adunk jó ötleteket. Íme néhány lépés, hogyan lehet elkezdeni:

  1. Nagy sikere volt a kartonra nyomtatott MLM (Multi-Level Marketing) dobozos társasjátékunknak. Ebben a gyerekek megismerkedtek az eladás, toborzás, meggyőzés technikáival, továbbá az MLM alapelveivel, kihívásaival és buktatóival.
  2. Az MLM befektetési útvesztőit szimbolizáló labirintust építettünk dobozokból, melyeken karton nyomtatással különböző jeleket helyeztünk el. Speciális térkép és feladványok helyes megoldása vezetett a célhoz.
  3. Készítettünk még egyszerű, játékos kártyákat kartonra nyomtatva. Ezeken pénzügyi fogalmakat és példákat ábrázoltunk. Például egy kártya egy pénztárcát ábrázolt, amelyen egy kis felirat volt olvasható: “Keress pénzt!” A másik kártyán egy vásárló volt látható, aki megfogja a pénztárcáját, a felirat pedig: “Vásárolj!” Ezek a kártyák segítenek megérteni az alapvető pénzügyi fogalmakat és azok összefüggéseit.
  4. Kartondobozos kreatív projektek és szimulációk: Készítettünk egy egyszerű “pénzügyi város” modellt nyomtatott kartonból, ahol a gyerekek szabadon körbejárhattak. Volt ott például egy bank, egy bevásárlóközpont, egy iskola stb. Megkértük a gyerekeket, hogy tervezzenek és építsenek különböző dolgokat kartondobozokból, például kis játékokat vagy házakat. Készíthettek pl. egy kisboltot kartondobozokból, ahol a a saját “pénzüket” (például papírpénzeket vagy műanyag érméket) használhatják a vásárlásokhoz és az árak kiszámításához. Ez a tevékenység is ösztönözte a kreativitás és az újrahasznosítás fontosságának megértését.
  5. Pénzügyi puzzle karton nyomtatással: egyszerű, kartondobozokból készült térbeli kirakókat is alkottunk pénzügyi témában. Készült például egy nagy pénzérem képével, oldalain pedig az értékről, az anyagról, vagy akár a történelmi háttérről szóló információkat rejtettünk el. A gyerekeknek össze kellett illeszteniük a dobozokból a nagy kép darabjait, miközben megbeszélték a pénz fontosságát és értékét.
  6. Nem maradhattak ki a memória- és párkereső játékok sem, amelyek segítenek a pénzügyi fogalmak gyakorlásában és megértésében.
  7. “Csináld magad” projektek nyomtatott dobozokból: karton nyomtatással előkészített “alkatrészekből” tervezhettek és készíthettek maguknak a gyerekek saját pénztárcát, kincstárat, üzletet, esetleg egy bankot.

Fontos, hogy a gyerekek koruknak és érdeklődésüknek megfelelő módon közelítsék meg ezeket a témákat, és hogy biztosítsunk számukra lehetőséget arra, hogy kérdéseket tegyenek fel és beszélgethessenek a pénzügyekről. Ezek a karton nyomtatáson alapuló interaktív eszközök játékosan és érthetően vezették rá a gyerekeket, hogy megértsék a pénzügyi fogalmakat és a pénzkezelés alapelveit. A vizuális és interaktív eszközök segítettek megragadni a fogalmakat és könnyebben megérteni azokat. Az iskolai projektnapok sikeréért köszönettel tartozunk a Color Nyomda profi karton nyomtatási szolgáltatásának!

Profit